Ekobrott via sociala medier

I februari dömdes två läkarstudenter som anklagades för att ha tjänat stora pengar genom att manipulera aktier via sociala medier. Efter att aktierna gick upp genom deras aktiva marknadsföring sålde de av aktierna för att ta del av vinsten. Även om de dömdes lät hovrätten dem behålla hälften av miljonvinsten.

Olsson Lilja advokatbyrå är en brottsmålsadvokat i Stockholm som utbildar jurister och företräder folk som blivit anklagade för ekobrott. De brukar vara behjälpliga vid frågor och man kan vända sig till dem om man behöver hjälp, kanske är man själv osäker på var gränsen går mellan otillbörlig marknadspåverkan och något annat som är inom lagens ramar. Här skriver vi om ett fall av ekobrott som skedde via sociala medier.

Bloggare dömdes i hovrätten

Det var i februari som två läkarstudenter dömdes för otillbörlig marknadspåverkan, som är en rubricering inom ekobrott. Straffpåföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Det som många reagerat på är att studenterna ändå fick behålla en del av vinsten de gjort på aktierna:

 ”Det kan emellertid inte anses klarlagt att hela den kursuppgång som ligger till grund för den vinstberäkning som åklagaren presenterat är en följd av just de tilltalades agerande”. – Realtid

Det brottsliga som de två läkarstudenterna anses ha gjort är att utnyttja en stor publik för egen vinning. De har på olika sätt marknadsfört sina aktier genom att blogga om dem på viktiga forum som Avanza forum, Redeye och dylikt. Sedan har man, när aktierna gått upp, sålt av sina andelar, något som på engelska benämns pump and dump.

Läs mer om händelsen i SVD.se, där man också kan avslöja att fler misstänks för identiska brottsupplägg.